Fordomme, hån og selvhævdelse

Hvor bliver jeg trist og ked af det, når jeg oplever ellers intelligente mennesker, udtale sig hånligt og fordomsfyldte omkring mennesker der er, eller tør at være, anderledes end de selv.

Man skulle tro at intelligente mennesker ville vide bedre, end at udtrykke sig på den måde.

Hvorfor har de BRUG for det?

Hvorfor er det ikke nok at TÆNKE tanken, hvis de virkelig ikke kan se ud over egen næsetip, og acceptere og respektere, at de færreste er ens, og at her skal være plads til alle, så længe ens måde at være anderledes på, ikke gør andre mennesker – eller dyr  – ondt?

Med denne undren gik jeg i gang med at undersøge tingene. Jeg faldt over en meget interessant artikel af Steven Fein og Steven Spencer fra Universitetet i Ontario, Canada, som har lavet en større undersøgelse af sagen. De kom frem til at det grunder i en svag selvfølelse. Folk styrker deres egen selvfølelse ved at nedgøre andre der ikke passer ind i deres eget billede af hvordan MAN skal være, eller hvad ens liv skal indeholde.

Personligt synes jeg diversitet er spændende og interessant. Så længe måden folk er anderledes/sig selv på, ikke går ud over andre, hvadend det er andre mennesker eller dyr, så kan jeg ikke forstå hvorfor folk ikke bare kan accepteres og respekteres for DEN de er, i stedet for at hånes for måden de er på, ser ud på, tror på eller tænker… Mennesker der er anderledes end andre, har højst sandsynligt haft det svært nok i forvejen, enten fordi deres medfødte anderledes personlighed har givet dem knubs hele vejen igennem livet, eller fordi de efter mange års grundig selvransagelse og en følelse af at være forkert, endelig har fundet dem selv og nu tillader sig selv at forsøge at have det godt. Men nu mødes de så af fordomme, hån og latter, fra mennesker der tydeligvis ikke hviler nok i sig selv til ikke at føle sig truet af folk der tør være den de er, men har brug for at løfte sig selv ved at håne andre.

Man skulle tro, at i denne moderne tid, hvor folk efter sigende er klogere end for 50 år siden, at mennesker efterhånden var hævet over den slags opførsel… Men nej, det trives i bedste velgående, og kan sættes i kategori med mobning, hvilket bare ikke er i orden.

Tænk jer om, inden i slynger hån og fordomme efter folk, I ved ikke hvad de har været igennem, hæv jer dog over det, udvikl jer selv, bliv klogere, i stedet for at nedgøre andre der ikke lige er som jer.   At være anderledes smitter ikke – men mobning, hån og latterliggørelse, DET smitter, desværre…

– Karina

kilde:

http://infolink2003.elbo.dk/PsyNyt/Dokumenter/doc/13986.pdf